KASIM ÖNADIM KİMDİR?



Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliğinin kurucusu, kredi kefalet kooperatifçiliğinin duayeni Kasım ÖNADIM; 1926 yılında doğdu. Osmanlı'nın hâkimiyet döneminde Rumeli'ye göçen ve Balkan bozgunuyla tekrar Anadolu'ya dönen bir ailenin ferdi olan Kasım ÖNADIM, ilkokulu Bursa'da bitirdi.


Bursa Erkek Sanat Okuluna devam ettiği yıllarda, aynı zamanda babasının tütün tarlalarında çalışarak, ata geleneği bir hayat yolu izlemeye başladı.


1944 yılında tekstil mesleğini seçen Kasım ÖNADIM, genç yaşta tekstil imalathanesi işletmeye başladı.


1951 yılında başlatılan Türk Esnaf Teşkilatı kuruluş çalışmaları içinde yer aldı; bir yandan da çalıştığı tekstil dalında teşkilatlanmaya öncülük ederek, Bursa Dokumacılar Derneğini kurdu.


Bursa Esnaf ve Sanatkârlar Teşkilatı kuruluş çalışmalarına katılan ÖNADIM, Bursa Esnaf ve Sanatkârlar Kefalet Kooperatifinin kurulmasından bir süre sonra, Yönetim Kurulu Başkanlığına seçildi.


1957-1960 yıllarında Türkiye Esnaf Teşkilatı Konfederasyonu yönetim kuruluna seçildi. 1970 yılında 8 Bölge Birliği ile birlikte, Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Kefalet Kooperatifleri Merkez Birliğinin kuruluşunu gerçekleştirme faaliyetleri içinde yer alan Kasım ÖNADIM, 28 yıl aralıksız bu kuruluşun Genel Başkanı olarak görev yürüttü.


Türkiye'nin en büyük ve güçlü kuruluşu Esnaf Kefalet Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Başkanı olarak, ESGİMTAŞ adıyla pazarlama hizmetlerinde bulunan büyük bir Anonim Şirketinin Yönetim Kurulu Başkanlığını yaptı.


Esnaf meselelerini Türkiye'nin temel problemleriyle birlikte savunan Kasım ÖNADIM, 1963 yılında Bursa Belediye Meclis Üyesi ve Belediye Başkan Vekilliğine seçildi.


1965 yılında Bursa milletvekili olarak parlamentoya seçilen Kasım ÖNADIM, dört dönem arka arkaya seçilerek, başarılı ve örnek parlamento hayatını 1980 yılına kadar sürdürdü.


Kasım Önadım parlamenter ve esnaf lideri olarak; esnaf ve sanatkâr kitlesinin temel meseleleri, Türk kooperatif hareketi ve sosyal güvenlikle ilgili çok sayıda kanunun, millete mal olmasında gösterdiği gayret ve çalışmalar, Türk milletinin esnaf tarihinde ve Cumhuriyet dönemindeki örnek yerini aldı. Kasım ÖNADIM, kendi deyimiyle "yarış atı yarış pistinde ölür" misali bu hizmet yarışında son nefesine kadar durmaksızın esnaf ve sanatkâr camiasının yanında oldu.


Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği Genel Başkanlığı döneminde esnaf kesimine kredi olanaklarının sağlanması, ekonomi teşkilatlanmasının gerçekleştirilmesi ve Bağ-kur Kanunu ile sosyal refahın tabana yayılması konusunda verdiği hizmetleri unutmak mümkün değildir.


Kasım ÖNADIM 11 Haziran 1998 tarihinde vefat etmiştir.


Kasım Önadım Her yıl ölüm yıl dönümü olan 11 Haziran'da Emir Sultan Mezarlığındaki Kabiri Başında ,Marmara Bölge birliği Bahri ŞARLI nın önderliğinde, Birliğe Bağlı Kooperatfilerin Yönetim kurulu , Denetim Kurulu ve Personellerinin katılımıyla , anılmaktadır.


ve... 11 Haziran 1998


72 yıllık bir ömür... Acı, tatlı hatıralarıyla bu ömre sığdırılan

bir hayat hikâyesi... Unutulmayan ve unutulmayacak bir isim....

Hep "ön adımlan" atmış, ilkleri yaşamış ve yaşatmış,

varlığını hep üretim yolunda kullanmış, sevilen,

saygı duyulan, imrenilen bir kişilik... Dolu dolu yaşanan bu

hayat skalasına sığdırılan bin bir çeşit renk...

Ve 'artık demir alma vakti, zamanda'... Tarih 11 Haziran 1998.

İstenilmeyen, beklenilmeyen ebedi elveda hayata...

Ama geride bırakılan, kimsenin silemeyeceği,

unutulmayacak derin İzler.

Bugün minnetle anılan sayısız hizmet; karşılıksız, çıkarsız

beklentisiz... Damgasını vurduğu birçok yeni oluşum...

Hafızalarda olduğu kadar, madalyalarda, şiltlerde,

"Kasım Önadım Spor Salonu" ve

"Kasım Önadım Bulvarı"nda ölümsüzleşen şerefli bir isim.

Ailesine ve ülkesine bıraktığı onur duyulacak değerler...

Üretici yanıyla ölümsüzlüğü sürekli garantileyen bir şahsiyet;


KASIM ÖNADIM.

Bu ebedi yolculuğa seni çiçeklerle, alkışlarla en önemlisi

takdirle uğurlayan ailen, dostların, sevenlerin, babalık

yaptığın esnaf camiası...


SENİ UNUTMADI VE UNUTMAYACAK . . .



HABER BAŞLIKLARI